Ziua Lupusului la USMF “Nicolae Testemiţanu”

Publicat: 06.05.2015

1Un grup de studenţi, rezidenţi şi medici specialişti în reumatologie au marcat marţi, 5 mai, Ziua Lupusului - o boală cronică, autoimună, care poate afecta orice parte a organismului (pielea, încheieturile şi/sau organele interne). Oficial, în lume, această zi este marcată în data de 10 mai a fiecărui an, dar acţiunile dedicate sensibilizării populaţiei privind maladia respectivă au loc pe parcursul întregii luni.

 

Organizatoarea acţiunii, Minodora Mazur, profesor universitar la Disciplina medicină internă (Departamentul Medicină Internă din cadrul USMF “Nicolae Testemiţanu”), specialist de prim rang în bolile reumatologice, în special în Lupusul eritematos sistemic, a menţionat că, în ultimii ani, se înregistrează o îmbunătăţire a situaţiei privind diagnosticul precoce şi tratamentul acestei boli, fapt ce determină creşterea speranţei de viaţă  a pacienţilor cu lupus.

 

Lupusul este o boală  destul de rară şi gravă, deoarece, odată instalată, atacă mai multe de sisteme de organe – pielea, sistemul osteoarticular,  nervos, aparatul pulmonar, cardiovascular etc.  Până astăzi, etiologia acestei patologii nu este cunoscută definitiv, totuşi, unele ipoteze susţin - predispoziţia genetică sau dereglarea metabolismului hormonal. Peste 90 la sută dintre persoanele cu lupus sunt femei, cu vârste cuprinse, mai frecvent, între 14 și 45 de ani.

 

DSC_7829În ultima perioadă, boala evoluează cu mai puţine complicaţii, grație tratamentului administrat şi abordărilor terapeutice moderne. Astfel, boala devine mai puţin periculoasă şi cu pronostic controlabil. “Pacienţii cu lupus, care administrează tratament, au toate şansele să fie oameni practic sănătoşi şi cu minimum de complicaţii. Lupusul este o maladie tratabilă”, a spus conferențiarul universitar - Snejana Vetrila.

 

La eveniment au participat şi pacienţi cu lupus, care au vorbit despre modul personal de percepere a bolii lor. Dumitriţa are 34 de ani și a fost diagnosticată cu această boală acum 20 de ani. Tânăra spune că, graţie îngrijirii şi recomandărilor medicilor, pe care continuă să le respecte cu stricteţe, reuşeşte să ducă o viaţă absolut normală. Mai mult ca atât, acum câţiva ani a reuşit să aducă pe lume şi un copilaş perfect sănătos.

 

Acţiunea din 5 mai a fost organizată în colaborare cu Alianţa pentru Cercetare în Lupus şi a avut genericul Complicaţiile lupusului eritemos sistemic. Povara bolii prin prisma osteoporozei. Pe parcursul conferinţei, organizatorii au distribuit fluturaşi - simbolul Lupusului eritematos sistemic.

 

Potrivit statisticilor, în Republica Moldova sunt aproximativ 300 de persoane care suferă de această afecțiune.

 

[nggallery id=242]

Ziua Lupusului la USMF “Nicolae Testemiţanu”

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii