Un nou proiect realizat
- vizualizări: 80
Au fost trasate totalurile proiectului DAAD „CuMoRheM” în domeniul maladiilor reumatologice, realizat, în parteneriat, de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, Universitatea din Leipzig și Institutul Moldova-Leipzig, Germania.
Deși reumatologia s-a dovedit a fi una dintre cele mai rezultative științe din ultimele decenii, maladiile reumatologice rămân o cauză importantă de dizabilitate și o povară grea pentru pacient și pentru întreaga societate. În ceea ce privește evidența persoanelor care suferă de boli reumatologice în țara noastră, au fost depistate anumite disonanțe - numărul de pacienți din clinicile reumatologice fiind superior celui înregistrat de statistica națională.
Astfel, potrivit profesorului universitar Minodora Mazur, cea mai importantă activitate din cadrul proiectului a fost crearea unui registru al bolilor reumatologice, în care să fie incluși toți pacienții care suferă de astfel de afecțiuni, pentru a vedea numărul real al acestora. Aceste registre vor contribui la o mai bună evidență a mortalității, evaluarea reală a cost-eficienței, va îmbunătăți activitatea clinică și cea de cercetare ștințifică în domeniu. Pe lângă aceasta, proiectul a prevăzut și un schimb de experienţă pentru doctoranzi, postdoctoranzi, dar și specialiști. Astfel, peste 20 de medici au avut ocazia să lucreze, de la o săptămână până la 3 luni, în clinicile din Germania. De asemenea, s-au întreprins acțiuni de a îmbunătăți instruirea în domeniu la Universitatea noastră, fapt pentru care, pe tot parcursul proiectului, colegii din Germania au ținut prelegeri privind cele mai importante maladii reumatologice. A fost abordat și conceptul ”școala pacientului” - fiind elaborate ghiduri pentru medici și pentru pacienți privind cele mai importante maladii reumatologice.
La o întâlnire cu administrația Universității noastre, profesorul Christophor Baerwald, șef disciplină Reumatologie și gerontologie de la Facultatea de Medicină a Universității din Lepzig, s-a arătat plăcut surprins de performanțele atinse în cadrul proiectului și a menționat că este interesat de continuarea acestuia: ”Pot doar să vă felicit pentru rezultatele minunate obținute și să vă mulțumesc pentru lucrul pe care l-ați efectuat”, a adăugat profesorul.
La rândul său, rectorul Ion Ababii, a dat asigurări că vom conlucra mai activ în viitor cu Universitatea din Leipzig, fapt pentru care trebuie elaborat un program concret de cooperare. ”Christophor Baerwald este un prieten al Universității noastre și trebuie să devină un promotor al intereselor noastre în Leipzig, pentru ca să revină împreună cu colegii și să ne cunoască mai bine”, a mai adăugat rectorul.
Proiectul „Modernizarea curriculară și asistența medicală a pacienților cu maladii reumatice în Republica Moldova” a fost inițiat în 2011 și s-a încheiat în decembrie 2014.
La realizarea proiectului au contribuit: Klaus Bochmann, Christophor Baerwald, Sergiu Popa, Sawa Kostin, precum și doctoranzi, asistenți și conferențiari universitari, rezidenți, studenți din anii V-VI etc.
[nggallery id=230]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii