Gala Premiului Național, ediția 2015
- vizualizări: 68
Printre laureații Premiului Naţional din acest an se numără şi doi membri ai comunităţii Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” - Oleg Lozan și Ion Bahnarel, doctori habilitați în științe medicale, profesori universitari. Savanţii au fost premiați pentru ciclul de lucrări care vizează implementarea noului concept al sănătăţii publice în Republica Moldova, realizat în colaborare cu Liuba Coreţchi, dr. hab. în biologie, Vasile Jovmir, dr. hab. șt. med., prof. univ., Leonid Voloşciu, dr. hab. în biologie, Victoria Ivanov, dr. hab. șt. med.
Premiile au fost înmânate de prim-ministrul Valeriu Streleț, în cadrul Galei desfăşurate în data de 26 august, la Palatul Republicii, unde au fost apreciați cei mai buni specialiști și personalitățile notorii din diverse domenii ale științei și artei, care și-au adus contribuția la progresul științific și prosperarea țării noastre. La eveniment au participat președintele Parlamentului Republicii Moldova, miniștri, viceminiștri, oameni de știință, de cultură și de artă, laureați, reprezentanți ai corpurilor diplomatice acreditate și alți invitați.
Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că apreciază munca titanică pe care oamenii de cultură şi cei de ştiinţă o investesc în procesul de creaţie. ”Felicitări și respectul nostru pentru doctorii habilitați în medicină și biologie, care sunt distinși cu acest premiu important. Cercetările, pe care le înfăptuiți, sunt menite să-și exercite efectele în timp, amprentele acestora fiind clar vizibile în domeniile pe care le reprezentați și țin de performanța europeană sau chiar mondială”.
În cadrul ceremoniei, profesorul universitar Ion Bahnarel, membru al echipei de cercetare, a adus mulțumiri membrilor Consiliului pentru decernarea Premiului Național și Guvernului Republicii Moldova pentru înalta considerație. ”Am un sentiment de împlinire și sunt recunoscător că au fost apreciate eforturile noastre din cei peste 40 de ani de muncă de cercetare”, a menționat laureatul. Totodată, Ion Bahnarel ne-a dezvăluit că a stabilit cu echipa ca o parte din fondurile obținute să fie transferate la o instituție medicală pentru a fi utilizate în profilaxia unor maladii la copii.
Potrivit profesorului universitar Oleg Lozan ”Premiul obținut reprezintă o recunoaștere a tuturor eforturilor depuse de această echipă de cercetători și nu numai, pentru că au mai fost și mulți alții, care au muncit cot la cot împreună cu noi la această realizare”. Savantul și-a exprimat convingerea că aceste cercetări reprezintă o platformă pentru alte investigații științifice în domeniu.
Un rol deosebit autorii l-au avut în elaborarea noilor politici pentru sistemul de supraveghere de stat al sănătăţii publice, realizarea programelor naționale de protecție a sănătății, profilaxia maladiilor și promovarea sănătății etc. Rezultatele cercetărilor se regăsesc în multe legi adoptate de către Parlamentul RM și în programe guvernamentale naționale. Principalele rezultate ştiinţifice ale cercetătorilor sunt reflectate în peste 1200 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 68 de monografii şi ghiduri; 34 de manuale şi îndrumări metodico-didactice; 4 capitole în monografii, inclusiv una în culegere peste hotare; 12 articole în reviste cu factor de impact, 55 de brevete de invenție. Ciclul de lucrări a fost apreciat la simpozioane, târguri, expoziţii, congrese cu 24 de diplome, 31 de medalii de aur, 7 de argint şi 4 de bronz, şi 5 premii speciale. Autorii au participat la multiple reuniuni de nivel european cu diverse rapoarte ce țin de sănătatea publică, radioprotecţie şi securitate nucleară. În plus, au acumulat o experiență deosebită în calitate de experţi ai OMS, AIEA, Asociaţiei Europene a Şcolilor de Sănătate Publică, Instituției Publice Consiliul Consultativ de Expertiză a proiectelor din sfera științei și inovării naționale și internaționale.
La ediția din acest an a Galei Premiului Naţional au fost acordate zece premii în domeniile: ştiință, tehnologie, cultură și artă, în valoare de 100 de mii de lei fiecare. În total, la concurs au fost depuse 38 de dosare. Consiliul pentru decernarea Premiului Național a selectat candidații prin vot secret, lista fiind ulterior aprobată de Cabinetul de miniștri.
Comunitatea academică a USMF ”Nicolae Testemițanu” exprimă sincere felicitări laureaților desemnați și le urează mari performanțe în viitor.
[nggallery id=273]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii