Valve cardiace regenerative pentru copii
- 70 просмотров
Copiii şi tinerii cu vicii cardiace congenitale, care sunt în aşteptarea unui transplant de valvă, vor beneficia de valve cardiace regenerative. Acest fapt se va realiza în cadrul Proiectului “Espoir” şi a parteneriatului între Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, Agenţia Medicamentului şi Dispozitive Medicale şi Agenția “Corlife” din Hannover, Germania. Oficial, colaborarea a fost stabilită, marţi, 15 aprilie, fapt pentru care Michael Harder, director ”Corlife”, a vizitat Universitatea noastră.
Anatol Cibotaru, coordonator de ţară “Espoir”, a spus că, în cadrul Proiectului, vor fi operate 24 de persoane din Republica Moldova, prioritar copii cu astfel de probleme de sănătate. “Valva cardiacă regenerativă, care va fi aplicată pacienţilor de vârstă fragedă va fi pentru toată viaţa, deoarece s-a demonstrat că acestea cresc odată cu copilul şi nu mai este necesară o altă intervenţie la o vârstă mai mare”. Toate intervenţiile de acest fel vor fi efectuate de profesorul Anatol Cibotaru şi echipa sa din Moldova.
Agenţia “Corlife” este cea care va oferi valvele cardiace pentru transplant. Acestea vor fi prelucrate chimic şi vor fi decelularizate, astfel încât va rămâne doar ţesutul conjunctiv, matricea de valve cardiace decelularizate (VCD), fiind cel mai bine tolerat şi cu un potenţial de regenerare prin recelularizarea autologă.
“Ideea de implant de valve cardiace a fost dezvoltată de echipa “Corlife”, după ce au descoperit-o medicii moldoveni, acum mulţi ani. La acest moment, medicul Sergiu Cibotaru, absolvent al USMF “Nicolae Testemiţanu”, este unul dintre cei mai buni medici din Hannover”, a spus Michael Harder, director ”Corlife”.
Proiectul “Espoir” este unul european și se implementează în 8 ţări - Anglia, Elveţia, Franţa, Germania, Olanda, Belgia, Italia. Republica Moldova, nu este membră a UE, dar a fost inclusă în proiect, deoarece este prima ţară din lume, care, în anul 2002, a încercat această intervenţie. Primii 2 copii din ţara noastră, care au suportat o astfel de intervenţie, sunt incluşi în Registrul mondial de implementare a hemogrefelor decelularizate.
În acest proiect, ţara noastră este a doua pe listă, care va fi întrebată dacă are nevoie de o astfel de valvă şi doar în cazul în care nu va exista un potenţial beneficiar, va fi oferită următorului centru din consorţiu.
În general, costul unei astfel de intervenţii este de peste 20 de mii euro, bani asiguraţi de proiectul “Espoir”. Uniunea Europeană a oferit anul trecut 6 milioane de euro în acest sens.
Rectorul Ion Ababii, a salutat ideea implementării acestui proiect, menţionând că ţara noastră, în special, sistemul medical, tinde tot mai mult să se alieze la standardele europene în domeniu.
Alexandru Coman, director Agenţia Medicamentului şi Dispozitive Medicale, a menţionat că proiectul “Espoir” este unul interesant şi util pentru Republica Moldova. “Este o onoare pentru noi, ca ţară, să participăm în acest proiect beneficiind direct de asistenţă europeană”. De asemenea, directorul Agenţiei Medicamentului şi-a exprimat disponibilitatea de a acorda suportul necesar pentru ca proiectul să se deruleze cu succes.
Mihai Cecan, viceministru al sănătăţii, a menţionat că prin implementarea acestui proiect, ţara noastră va intensifica procesul de integrare europeană. Oficialul a sugerat că ar fi bine dacă, la acest proiect, ar participa şi echipele de cercetători din Programul “Orizont 2020”.
Consorţiul “Espoir” va efectua un studiu prospectiv multi-centric, pentru a include proiect cel puţin 200 de pacienţi de la 8 centre europene specializate în viciile cardiace congenitale.
[nggallery id=91]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii