Echipa MedLife a USMF „Nicolae Testemițanu” - câștigătoarea celei de-a doua ediții a SimOlympic
- 92 vues
Echipa MedLife a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova s-a clasat pe primul loc în cadrul celei de-a doua ediții a competiției de simulare în medicină SimOlympic. Evenimentul s-a desfășurat ieri, 12 mai, la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) al USMF „Nicolae Testemițanu”, în contextul Congresului internațional al studenților și tinerilor medici MedEspera 2016.
La competiție au participat patru echipe de studenți din anul VI, Medicină generală, două din România și două de la USMF „Nicolae Testemițanu”, care și-au demonstrat cunoștințele în acordarea primului ajutor medical pe simulatoare de fidelitate înaltă, manechine performante, utilizate pe post de pacienți. Ajutați de echipamente moderne, aceștia au încercat să facă față unor situații critice, cum ar fi: dispneea, stopul cardiac, infarctul miocardic ș.a.
Cazul prezentat în simulare i-a părut foarte interesant Irinei Televca, studentă la Facultatea de Medicină nr. 1 a Universității noastre, care a participat pentru prima dată la SimOlympic și s-a arătat foarte mulțumită de buna organizare a evenimentului. Tânăra a menționat că, grație orelor desfășurate la CUSIM, reușește să implementeze în practică cunoștințele obținute, totodată, beneficiind de noile tehnologii.
Un alt reprezentant al USMF „Nicolae Testemițanu”, Victor Roman participă pentru a doua oară la eveniment, iar prima experiență l-a ajutat să se descurce cu brio în cazurile clinice de simulare din această ediție. Împreună cu colegii săi, a reușit să salveze pacientul și consideră că anume comunicarea și capacitatea de organizare în echipă asigură succesul intervenției în situații de urgență.
Mediciniștii noștri s-au pregătit pentru competiție în cadrul orelor de terapie intensivă și urgențe medicale, dar și în timpul lecțiilor practice desfășurate la CUSIM. Pe de altă parte, studenții din România au intrat mai greu în ritm, din motiv că nu au avut niciodată posibilitatea să efectueze asemenea simulări. Chiar dacă le-a fost mai dificil să se acomodeze cu echipamentele și să reacționeze prompt pentru rezolvarea cazului, tinerii au încercat să țină pasul cu colegii moldoveni.
Alina Miu-Ion, studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș, România, participă la Congresul MedEspera pentru prima dată și a rămas profund impresionată de acest forum. „Pe lângă faptul că aveți o Universitate foarte curată și ordonată, dispuneți și de un centru de simulare foarte performant, care le permite studenților să-și dezvolte abilitățile practice și să se decidă mult mai ușor referitor la specialitatea pe care vor să o studieze la rezidențiat”, a menționat tânăra.
„Am rămas foarte impresionată de Centrul de Simulare de la Chișinău, pentru că nici la București nu știu dacă există unul similar. Cât privește olimpiada în simulare, a fost o experiență unică pentru noi, pentru că n-am mai avut parte de așa ceva la Galați”, ne-a declarat Violeta Fridjioi, care este originară din Republica Moldova, dar își face studiile la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați.
Prestația celor patru echipe concurente a fost apreciată de un juriu format din 4 profesori și două studente, câștigătoarele ediției SimOlympic 2015.
Unul dintre membrii juriului, Gheorghe Ciobanu, șef catedră Urgențe medicale, a subliniat importanța lucrului în grup, inclusiv comunicarea eficientă între colegi: „Toți participanții au dat dovadă de o bună pregătire. Este îmbucurător faptul că fiind în anul VI de studii, studenții au o orientare corectă în cazurile de urgență, care sunt foarte stresante. Subiectele au fost destul de complicate, dar spre satisfacția noastră profesională, ei s-au descurcat bine și pot face față și unei competiții internaționale”.
Un alt membru al juriului, Alexandru Corlăteanu, conferențiar universitar la Disciplina de pneumologie și alergologie a USMF „Nicolae Testemițanu”, s-a arătat mulțumit de prestația echipelor și de pregătirea lor, exprimându-și doleanța ca, în timp, SimOlympic să devină o tradiție pentru Universitate. „Această competiție este foarte importantă pentru studenți pentru că astfel se dezvoltă spiritul de echipă și lucrul în grup, dar și deprinderile practice, ceea ce este foarte util pentru un viitor medic, capabil să facă față situațiilor de urgență, și nu numai”, a declarat conferențiarul Corlăteanu.
Directorul CUSIM, Andrei Romancenco ne-a relatat că „SimOlympic este o practică europeană, prin intermediul căreia studenții și rezidenții au posibilitatea de a trăi o experiență medicală. Această competiție oferă oportunități participanților, să trăiască alte emoții, să fie o echipă, să rezolve niște cazuri. La următoarea ediție, sperăm să avem participanți și din Ucraina și Rusia”.
Menționăm că SimOlympic, aflat la cea de-a doua ediție, a înregistrat, până acum, un număr total de 32 de participanți.
[nggallery id=363]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii